Apunts de l’assablea general 9 de maig

El dijous 9 de maig vam celebrar una assemblea general de treballadores de l’Ajuntament de BCN a cotxeres de sants, amb més d’un centenar d’assistents. Quin goig trobar-nos i veure la sala plena! A banda de l’èxit d’afluència, va haver-hi molta participació i moltes treballadores vam compartir les lluites de cada sector, així com els neguits del dia a dia la feina.
Us passem un resum amb els apunts :
Actualització situació interines.
S’espera un canvi legislatiu a partir de la sentència TJUE del 22/02/2024 (que possiblement es produeixi, però podria ser que no). Cal esperar a que es resolguin les qüestions prejudicials davant el TJUE el dia 13 de juny.
Des de la CGT, donarem suport a l’autoorganització de les afectades, lluitarem per unes bases millors en els nous processos, i donarem assessorament a les afiliades que vulguin demandar.
Llegeix l’exposició sencera
Salut laboral. Actualització del conflicte amb Q-ready i el seguiment de baixes mèdiques
El desembre del 2023 comencen a arribar a les delegades de la CGT correus amb consultes, queixes i experiències desagradables amb l’empresa de control de baixes Q-Ready, del grup Quirón prevención. Què hem fet?
- Davant les consultes, queixes i experiències que ens arribaven a les delegades vam fer consulta jurídica per tal de tenir i poder oferir totes les eines i seguretat legal davant les pràctiques de l’empresa.
- Vam elaborar la guia d’autodefensa
- Vam iniciar campanya de correus per tota la plantilla de l’Ajuntament per tal de posar en mans de totes les persones la informació i el suport en cas de trobar-se en alguna situació que impliques accions coercitives per part de l’empresa de control de baixes.
Des de la primera reunió del comitè de salut laboral, del que la CGT forma part hem posat de manifest i hem instat a l’administració a què prenguin mesures amb l’empresa Q-ready. Hem registrat per instància la petició, hem enviat diversos correus i hem insistit a les reunions del comitè de salut, donat que l’Ajuntament no ha respost, ho posarem en coneixement de la inspecció de treball. Us convidem a compartir el material de la guia, per tal que totes les persones tinguin accés a la informació.
Posada en comú de propostes per negociar el pròxim conveni.
Volem formar un grup de treball per començar a treballar tots els temes que ens afecten, per portar propostes treballades a les meses de l’Ajuntament.
Sectors en lluita:
IMEB:
Fa mesos que ens organitzem amb la plataforma dignitat pel 0-3 en rodes de premsa, concentracions, hem parlat amb partits polítics, som un col·lectiu amb una llarga història de reivindicacions que encara batallem. Vegeu ultimes informacions
CEB:
Fa molts anys que no s’ha modificat cap condició, són moltes les demandes, el consorci està en “terra de ningú” i no és fàcil batallar i que ens facin cas, ara estem per fi assistint a meses generals centrades en temes de CEB. Vegeu informació sobre l’última mesa
IMMS:
- APCs, aconseguir que tinguin unes condicions equiparables a la resta de treballadors de l’IMSS.
- SARA, EAIA i SADEP, pendents monogràfics per tractar la seva situació, problemes i aspectes tècnics.
- Teletreball: ampliar aquesta modalitat a col·lectius que van ser excloses.
- Sociohabitatge: denunciem la situació dels allotjaments d’emergència, especialment d’aquesta empresa que vulnera drets essencials de treballadors i usuaris. En poques setmanes iniciarem una campanya de denúncia pública.
BIBLIOTEQUES:
L’última vaga, del 22 d’abril, es va fer després de donar per enterrades les negociacions d’un nou acord d’horaris que el CBB vol aplicar a tota la plantilla. Actualment hi ha molt malestar entre el personal, malgrat que bona part de la plantilla necessita urgentment millorar els horaris que tenen actualment (sense cap tarda lliure o jornades de 10:30h, per exemple). A banda del tema dels horaris i la conciliació, lluitem per un seguit de reivindicacions històriques: equiparació amb el personal municipal (per exemple, 6 torns de treball setmanals, plus d’atenció directa a la ciutadania, actualització de la categoria professional (les C1 estan a nivell 16 i les A2 a nivell 17), Protocol d’equipament contra les violències, etc. Denunciem també que la nostra Gerència i RH no respecten la negociació col·lectiva, ni els compromisos acordats. Al CBB tenim Comitè propi, però les decisions moltes vegades no passen per aquest marc de negociació, sinó que ens ve tot donat de l’Ajuntament.
Torn obert de paraula.
Recull d’intervencions de les treballadores, per sectors i temes:
Agència Salut Pública: Amb reducció de jornada, l’horari nucli no es redueix, a efectes pràctics hi ha un marge de flexibilitat de 10’. Gran part de la seva feina no és d’atenció al públic en un horari concret, o no són tasques d’oficina, sinó que estan al carrer. Si s’allarga una visita o una inspecció, un dia pots fer més hores, i després és molt difícil recuperar-les amb aquest sistema. Demanen regular la reducció per al proper conveni, reduir l’horari nucli com fan a la Generalitat. Aquest problema afecta moltes treballadores de l’Ajuntament.
També exposen que algunes direccions cobren un complement de plena dedicació que al conveni posa que no poden cobrar-lo; se’n van pujar a nivell 24 sense passar per cap procés oficial; convoquen llocs de treball sense fer-ho públic; amortitzen places d’A1 per C1.
IMSS. Desestabilitzades: Un grup de treballadores de l’IMSS de diferents perfils professionals (treballadores socials, educadores socials, psicòlogues), totes funcionàries interines en abús de temporalitat, s’han autoorganitzat per lluitar per l’estabilització. Llegeixen un manifest i ofereixen un correu per poder fer xarxa i mobilitzacions amb la resta de les treballadores en frau de llei i risc de cessament: desestabilitzades@gmail.com
Expliquen que a data d’avui hi ha 61 treballadores socials amb un mínim de tres anys d’antiguitat i 41 educadores socials. Pregunten pel nombre total de treballadores en abús de temporalitat a l’Ajuntament.
CGT: S’ha demanat altres vegades aquestes dades i s’han donat algun cop a mesa general, ho tornarem a fer demanant que siguin públiques, com a transparència per part de l’Ajuntament, per evitar que les dades que es donin siguin les que l’ajuntament considera abús de temporalitat, que difereix del que és, es demanaran dades de forma diferent (per exemple: nombre de treballadores que porten 3 anys o més en el lloc de treball)
La planificació de les convocatòries ordinàries del concurs d’oposició triga uns dos anys i mig com a mínim, se solapen els exàmens, això comporta que si se suspens un examen, el suspens per a dues convocatòries consecutives, i també se solapen entre categories, perds l’oportunitat de presentar-t’hi a més d’una categoria. Amb tot, s’agreugen les situacions d’abús de temporalitat.
CGT: Proposem convocar una assemblea específica de desestabilitzades per veure si podem coordinar la lluita.
Educadores socials de biblioteques:
Llegeixen un manifest en què reivindiquen la mateixa adscripció que les companyes d’altres programes de l’IMSS, dependre de Serveis Socials i tenir les mateixes condicions laborals. Manifesten que se senten oblidades i demanen un horari digne per a una mínima conciliació, ja que ara mateix treballen totes les tardes més un o dos matins, en setmanes alternes, així com una millora salarial a partir d’un complement específic que reconegui la seva especificitat i els equipari a les companyes de l’IMSS. Llegeix el manifest sencer.
IMI: Denuncien la sobrecàrrega de treball a la que estan exposats per una mala gestió i organització. Hi ha la sensació de que intenten exprimir-los al màxim. Hi ha poc respecte sistemàtic per les categories i els nivells, i el tema que més preocupa ara mateix és que s’especula que volen implementar el sistema de “cadires calentes”, un tema bastant opac per ara, que suposaria un empobriment bastant gran les condicions (no tenir un lloc fix de treball, que sigui rotatiu). A banda del servei que dona a les àrees, de forma presencial, té dos centres de treball i es vol juntar tot en el mateix edifici. La Gerència està veient que no hi ha prou espai per a tothom.
Es comenta que en alguns centres ja s’estan duent a terme proves pilot de “taules compartides” com ho intenten vendre, de 20 persones, sense separació, alguns parlant per vídeoconferencia, altres intentant fer el treball del dia a dia, etc.
Des de CGT ja hem començat a denunciar el tema de les cadires calentes, enfocant-lo des d’un punt de vista de Salut laboral.
Es planteja fer una vaga de totes les treballadores de l’Ajuntament, en vista del malestar dels sectors, per fer una acció coordinada i sortir de l’aïllament (aplaudiment unànime).
Bombers/es: A banda dels problemes del dia a dia, com la falta de material, vehicles que no funcionen, etc., tenen un conflicte amb el SEM (Sistema d’Emergències Médiques). No hi ha ambulàncies disponibles, cal esperar molt de temps, el servei és d’una empresa privada que no funciona. El SEM cobra serveis que no fan i els acaben fent bombers -atenció mèdica-. Cal municipalitzar el servei (també els de protecció civil, socorristes…), no volen que protecció civil quedi externalitzada, aposten perquè bombers ho absorbeixi.
Respecte al conveni volen tocar coses concretes del seu sector.
També estan treballant per canviar el paradigma de masculinitat associada a bombers (superhome que pot amb tot). Volen començar a treballar l’aspecte de les cures (amb suport psicològic), fent formacions de gènere… Aposten per la lluita col·lectiva i per donar suport a altres sectors, conscients del pes que significa.
OAC: L’Ajuntament va comunicar a altres sindicats que es deixaria de fer el concurs de mobilitat entre les OAC.
També demanen tenir hores per poder acompanyar a familiars de 1r grau a les visites mèdiques sense haver de recuperar les hores.
CGT: A l’IMSS tenim la proposta de crear un sistema de permutes per als concursos de mobilitat, que no depenguin de les oposicions, a partir d’apuntar les preferències de cada funcionària i si s’hi dona una vacant, que ens la donin abans de cridar la següent persona interina de la borsa, que aniria a cobrir a la persona que es mou.
Ecologia urbana: Les companyes de la lluita per Palestina li han fet arribar una moció de suport a Palestina i condemna de les accions d’Israel per presentar a l’Ajuntament. Pregunta si des de CGT ho podem fer (ens ho passarà).
Per tancar, agraïm molt la participació i recordem que cal unificar les lluites, no només moure’ns per reivindicacions específiques de cada sector, sinó que cal que ens unim i ens donem suport. Hem d’estar atentes a les mobilitzacions i participar-hi, com a mesura de negociació més efectiva que les meses, i de pressionar als polítics, aprofitant les campanyes electorals, per poder canviar i millorar el conveni.
Bon dia,companyes.
Vull recordar i insistir en la lluita pel reconeixement del grup B per totes les treballadores que venim de la FP i que tenim categories que no ens corresponen.
Salut!