General

SOBRE LA PROPOSTA D’OFERTA PÚBLICA DE L’ANY 2019 A LA MESA GENERAL DEL PASSAT 11 DE DESEMBRE

PER QUÈ LA SECCIÓ SINDICAL DE LA CGT A L’AJUNTAMENT DE BARCELONA S’HA ABSTINGUT?

Independentment del nostre parer sobre la conveniència que de les places de la oferta més del 70% ho siguin de Guàrdia Urbana en detriment d’altres sectors tant o més necessitats de personal, l’abstenció ha estat motivada pel fet que la nostra Secció Sindical havia presentat a Mesa General la proposta d’establir algun tipus de fórmula que garantís no perjudicar a aquelles persones interines què es troben en una situació qualificable de “frau de llei”.

Què vol dir això de “frau de llei”?

La temporalitat a les administracions públiques espanyoles és la més alta d’Europa.
La Directiva 1999/70 CE prohibeix l’abús en la contractació successiva i aquest abús continuat de contractes temporals. Contractes que s’utilitzen per cobrir de forma permanent llocs de treball estructurals i que el TJUE (Tribunal de Justícia de la Unió Europea) considera com a contractacions en frau de llei.

Això va suposar, en el seu moment, una sanció per part de la UE a l’estat espanyol de cent milions d’euros. Sanció que es va voler evitar amb el pacte entre el govern estatal i els sindicats CSIF, UGT i CCOO, signat el 2017. Pacte «para la estabilización del empleo» que pretenia acabar amb aquesta situació de precarietat i irregularitat mitjançant oferta pública d’ocupació. Com a conseqüència d’aquest pacte milers d’interins van començar a veure perillar els seus llocs de treball i es van crear i organitzar plataformes de protesta amb accions què, en molts casos, van acabar als tribunals.

La notícia més recent al respecte la tenim en el recent informe de l’advocada general de la UE, la senyora Kokott.

Com es podria resumir?

Si bé l’ús abusiu de successius nomenaments temporals per part d’una administració pública no es sanciona automàticament transformant la relació de servei temporal en una de servei indefinit, la sola convocatòria d’oferta pública no es pot considerar com a sanció. La sanció hauria de ser proporcional, adequada i, el més important, suficientment dissuasiva.

A l’Ajuntament de Barcelona ja s’organitzen sectors precaritzats per la temporalitat. Sectors que ja estan alçant la veu i posant en marxa accions de protesta davant les ofertes públiques d’ocupació que s’estan plantejant.

En aquests moments ens trobem a l’espera d’una sentència del TJUE que podria representar la consolidació dels llocs de treball o fortes indemnitzacions en cas d’acomiadament. Es tracta de casos d’abús continuat de contractes temporals que cobreixen, de forma permanent, llocs de treball estructurals.

Però, i mentrestant?

Què podem fer davant la convocatòria d’oferta pública que pot posar en perill els llocs de treball de centenars d’interins a l’Ajuntament de Barcelona? És moralment acceptable que siguin elles i ells, en exclusiva, qui obtinguin el càstig d’una mala praxis?

Hi ha detractors de la idea què el personal interí pugui tenir qualsevol mena de dret adquirit, ja què en el moment d’entrar a l’administració ja eren conscients de la seva temporalitat. O fins i tot qui considera que no tenen dret a queixar-se ja que han estat gaudint d’una situació “privilegiada” durant anys, i què cas de sentir-se abusats, haurien d’haver interposat en el seu moment la denúncia corresponent.

Però aquests detractors s’obliden que es tracta de la part més feble. No està en les mateixes condicions una administració que s’aprofita de la necessitat de treball d’una persona (en vista als seus propis interessos) que la persona en qüestió.

En aquest sentit a la mesa general del passat dia 11, vam demanar que s’ajornés la convocatòria d’oferta pública prevista de les places que ocupa en aquests moments personal interí fins que hi hagi la citada sentència. Creiem que es tracta d’una mesura que no fa mal a ningú i que podria preservar la pau social, mentre que les persones afectades ho veurien com un gest de bona voluntat per part d’aquesta Administració.

La nostra proposta no va ser presa en consideració ni per l’administració ni pels sindicats majoritaris, en una sessió maratoniana en la qual l’únic objectiu era aprovar l’oferta pública preestablerta i el calendari de promoció interna el més aviat possible. Per aquest motiu ens vàrem abstenir.

La nostra secció hi seguirà treballant intensament.
Bones festes.

Secció Sindical de la CGT de l’Ajuntament de Barcelona